1925 - 2003 Pare Basili Girbau Relleu Façana principal

 Hace unos cuantos años, en el 96 ó 97 si no recuerdo mal, conocí al Padre Basili en una cueva habilitada en la montaña sobre el monasterio de  Montserrat. Basili Girbau era un ermitaño benedictino, y llevaba allí desde el 73. Curiosamente, poco antes había regresado a Montserrat desde Tabur, entre Belén y Jerusalén, donde había ejercido como bibliotecario en el Instituto Ecuménico Pontificio. Basili retornaba en busca de la guía espiritual del anacoreta que entonces habitaba ese espacio (la cueva de la Santa Creu), el Padre Estanislau, para encontrarse que éste ¡se acababa de marchar a Belén! (y luego Japón) a vivir en una cueva menos transitada su retiro del mundo en silencio radical (parece ser que decidió que aquello era demasiado concurrido -mucha gente venía a consultarle, a conocerle). Así que Basili se vio con cueva y sin guía, pero con la firme sugerencia del que hubiera sido su maestro de ocuparla.

El Padre Basili, sin embargo, tenía un talante distinto, muy sociable, dado a la broma y el desconcierto. Había viajado muchísimo por Oriente (llegó en el 61 a Palestina tras 42 días de hacer dedo). Hablaba una docena de idiomas, tenía anécdotas divertidísimas, y mostraba una curiosidad infantil y un sano desprecio por la etiqueta.
Mi amigo Miki lo había conocido en su preadolescencia cuando, en una visita del cole y haciendo gala de su hoy diagnosticable TDAH, se aventuró por la montaña y sorprendió al monje hablando con los pájaros. Muchos años después, cuando rozábamos ya los 30, recordó súbitamente (de esa manera completamente ilógica y caída de ninguna parte que es su sello) al Padre Basili, y fue en su busca; le contó que recordaba su hablar con los pájaros y que había pensado que estaba chiflado, pero que quería conocerle (quizás para comprobar si estaba girao o si como sospechaba era un sabio libre sin sentido del ridículo). Allí pues seguía el ermitaño, en su cueva-ermita, y allí me condujo Miquel en su siguiente visita al Padre ("tienes que conocer a este hombre, es el loco menos loco que he visto nunca").
Su cueva consistía en un jergón, una estufita con tetera, unas estanterías bajas deterioradas llenas de libros en idiomas diversos (hebreo, alemás, latín, creo que árabe), un altar torcido apoyado sobre un tocón mal recortado, y lleno de simbologías religiosas variadísimas (siempre en un equilibrio precario; cada vez que pasabas demasiado cerca gritaba - gritaba- "¡¡cuidado!!" y te acojonabas, y entonces prestabas una atención exquisita, y caminabas más despacio, y te volvías muy consciente del ínfimo espacio en la cueva, y de tus movimientos, y de tus intenciones, y entonces parecía que era todo un juego con el que Basili se divertía a tu costa, pero que de paso te despojaba de tus aires urbanos y del deambular como quien visita un museo, y te invadía una actitud reverencial y ciertamente acojonada, porque los gritos del Padre Basili acojonaban, al menos las primeras veces). También había allí un teléfono que le tenía en ascuas ("es curioso ser un ermitaño con teléfono. Hace dos años el abad me convenció de tenerlo en caso de enfermedad o una urgencia, y ahora me es tan útil que se ha convertido casi en una necesidad. El otro día se estropeó y cada rato me daba por comprobar si ya arreglaron la línea. Así somos los humanos: inventamos necesidades sin parar" y se reía fuerte de su condición de eremita con teléfono y de su propia humanidad, con extraordinaria ternura). Cada vez que sonaba (ocasionalmente, por fortuna), Basili daba un respingo y un ¡aah! como si nunca lo hubiera oído o si hubiera olvidado que tenía uno.
Sólo lo traté en unas pocas ocasiones, una de ellas por espacio de 3 días, pero con el tiempo creí entender que el Padre Basili, ante todo un hombre bueno, consideraba cada instante como único, y por ello todo le sorprendía, con una curiosidad infinita: como si fuera un bebé barbudo de 70 años.

Relleu del Doctor Pere Tarrés i Claret a Montserrat 

2024-03-12 : 40 ANYS DEL RELLEU DEL BEAT FRANCESC CASTELLÓ A MONTSERRAT

març 12, 2024  

RAMON CUELLO: “EM FARIA IL.LUSIÓ PODER FER L’ESCULTURA QUE ENCARA NO TÉ A LLEIDA” 

Jordi Curcó 

Historiador i periodista 

L’11 de març de 2001, avui fa 23 anys, el papa Joan Pau II beatificava a Roma el jove químic lleidatà Francesc Castelló, que morí màrtir a Lleida el 29 de setembre de 1936. Trenta vuit anys abans, el 2 d’0ctubre de 1983, s’han complert 40 anys, Montserrat inaugurava el darrer relleu amb el qual es completava l’ornamentació de la façana del monestir. 

A la inauguració i benedicció del relleu montserratí, presidida per l’abat d’aleshores Cassià Maria Just, acudí una bona representació lleidatana, encapçalada pels les germanes del màrtir, la Maria i la Teresina Castelló Aleu, acompanyades pel bisbe de Lleida Ramon Malla i l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Narcís Jubany. Una enorme senyera penjava de la balconada on havia esta col·locat el relleu, mentre que una gran gentada omplia la plaça del santuari, per unir-se a l’esdeveniment en un ambient de festa i de catalanitat, en homenatge a dos extraordinaris cristians i catalans. 

El relleu l’havia realitzat l’escultor Ramon Cuello i Riera, nascut a Barcelona el 1939 -el mateix any del martiri del beat Francesc- autor entre moltes altres obres de les imatges de la Mare de Déu i Sant Josep de la basílica de la Sagrada Família de Barcelona, guardonat l’any 2011 per la seva reputada producció artística, amb la Creu de Sant Jordi. L’artista va voler representar el beat Pere Tarrés i un jove al seu costat, que porta la palma del martiri a la seva mà esquerra, Francesc Castelló. Un jove químic treballador de la fàbrica CROS, que amb solament 22 anys d’edat morí màrtir al Cementiri de Lleida la matinada del 29 de setembre de 1936, per les seves conviccions religioses. Tots dos, un com a metge i capellà i l’altre com a jove laic, van ser destacats dirigents de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. 

Cuello, que amb 85 anys continua en actiu com escultor, ens fa memòria des d’Esparraguera on resideix, de com i perquè li va arribar aquest encàrrec”…el motiu va ser la meva amistat amb l’abat Cassià Just i el P. Just, que coneixien molt bé els meus treballs. Em van dir que confiaven en mi i, en to de broma, que tenia el peix dins el cove. El fet és que la façana de Montserrat es va acabar amb la meva obra, que fou ben rebuda.”. 

L’escultor explica que primer de tot li calgué conèixer qui eren els personatges de tanta vàlua, per estar a la façana de la basílica: “…em vaig adonar que eren d’un altíssim valor espiritual i lliçó per a tots els cristians, especialment pels fejocistes, la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Pel que fa al treball escultòric, primerament tenia que comprendre l’obra que ja hi havia a la façana dels escultors Joan Rebull i Núria Tortras, els dos ja traspassats. Tot era amor de Déu i el missatge que volia donar era d’entrega fins a donar la vida per amor a Crist”. 

Cuello recorda el fet de que quan el monjos Romuald Díaz, vicepostulador de la Casa de Beatificació de Castelló i el P. Just, a més dels  dirigents fejocistes d’aleshores li van encarregar l’obra, ni Castelló ni Tarrés havien estat declarats beats: “És evident que la beatificació de tots dos va posar més en valor el relleu que hi ha a Montserrat. Quan hi pujo i m’hi acosto, sento una frisança de fervor. Quaranta anys després, he de dir que em faria il·lusió i encara tinc forces, poder fer l’escultura que encara no té a Lleida el beat Francesc, per a la catedral o el lloc que s’escollís. Fa anys, amb ocasió d’una trobada que vaig tenir a Lleida amb la germana del beat, la Teresina Castelló, vaig elaborar un esbós que encara guardo i que finalment no es va materalitzar. S’apropa el vint i cinc aniversari de la seva beatificació i seria una bona ocasió per a fer-la. Aquí ho deixo…..”

  (Article publicat al diari “La Mañana” de Lleida, l’11 de març de 2024)

 Foto:  El bisbe Malla, el cardenal Jubany i l’abat Casià ,asseguts. Dret al fons l’escultor Cuello, el dia de la inauguració del relleu.

 (Foto: Arxiu Ramon Cuello)

No hay comentarios:

Publicar un comentario